Etusivu > Turvaistuintestit

Turvaistuinten testit

 

Turvaistuimen tärkein ominaisuus on turvallisuus ja turvaistuinta valittaessa vanhemmat tietysti haluavat löytää sen turvallisimman tarjolla olevista vaihtoehdoista. Turvaistuinvalmistajat testaavat istuimiaan monenlaisin testein kehitys- ja valmistusvaiheessa, mutta istuinostoksilla olevaa vanhempaa kiinnostaa enemmän puolueettomien tahojen tekemät turvaistuinten törmäystestit sekä käytettävyystestit.

Parhaan istuimen löytäminen turvaistuintestitulosten perusteella ei kuitenkaan ole helppoa, sillä törmäystestien tulokset vaihtelevat todella paljon, koska niissä testataan erilaisia asioita ja samojakin asioita eri tavoin. Turvallisuusstandardeista ei nimittäin olla päästy sopuun. Toisessa testissä loistavan arvosanan saavuttanut istuin saattaakin toisessa testissä saada murskatuomion. Testeissä on aina myös mukana vain rajattu joukko istuimia, joten hyviäkään turvaistuimia ei välttämättä löydy mistään testilistoilta ja paljon mainostetut testivoittajat ovat parhaita vain siinä rajatussa joukossa istuimia, jotka ovat sattuneet samalla kertaa testiin. Lapsimatkustaa.fi ei ota kantaa yksittäisiin turvaistuintesteihin millään tavalla, vaan haluaa vain esittää mahdollisimman monipuolisesti tietoa aiheesta, jotta jokainen vanhempi voi itse muodostaa asiasta oman mielipiteensä. Turvaistuintesteihin tutustuessaan kannattaa muistaa myös se, että vaikka turvaistuimet pärjäävät törmäystesteissä sekä käytettävyystesteissä hyvin vaihtelevasti, niin mikä tahansa turvaistuin on turvallisempi vaihtoehto lapselle, kuin matkustaminen autossa ilman minkäänlaista lapsille suunniteltua turvalaitetta.

Jotta turvaistuin saa myyntiluvan, sen tulee saada yleiseurooppalainen E-hyväksymismerkintä. Tämän saamiseksi ei kuitenkaan testata lainkaan esimerkiksi istuimen sivutörmäyssuojaa, vaikka sivutörmäykset ovat toiseksi yleisin kolarityyppi. Selkämenosuuntaan asennettavat istuimet taas todistetusti suojelevat parhaiten alle 4-vuotiasta lasta, jonka niskan ja hartian seutu ei vielä kestä samanlaisia törmäysvoimia kuin vanhemman lapsen tai aikuisen. Selkä menosuuntaan asennettavat istuimet saavat kuitenkin keskieurooppalaisissa törmäystesteissä huonoja arvosanoja, sillä selkä menosuuntaan asennettavat istuimet ovat vaikeampia kiinnittää ja testeissä istuimet arvioidaan aina huonoimman kiinnitystavan mukaan. Koska Keski-Euroopassa ei selkä menosuuntaan asennettavia istuimia juurikaan käytetä, niin testitkään eivät tätä kiinnitystapa monesti huomio, jos tällaisia istuimia edes otetaan mukaan testeihin.

Vaikka sitten useampikin testi todistaisi jonkin istuimen olevan turvallinen, niin istuimen turvallisuuden määrittää lopulta auto, johon se asennetaan. Jos istuin ei mahdu kunnolla autoon, niin turvallisimmaksi testeissä arvioitu istuinkaan ei ole enää turvallinen. Eli pelkkiä testituloksia ei kannata tuijottaa, vaan istuimen sopivuus omaan autoon on aina varmistettava.

Seuraavassa lasten turvalaitteille törmäystestejä tekeviä tahoja ja linkkejä heidän testituloksiinsa:

EUROTEST Suomessa tunnetuimpiin testeihin kuuluu eurooppalaisten auto- ja kuluttajajärjestöjen toteuttama EuroTest -turvaistuintesti, jossa on Suomesta mukana Autoliitto ry. ja Kuluttajavirasto. Vuosittain toteutettavan EuroTestin tuloksiin voi perehtyä mm. Autoliiton sivuilla. Tuoreimmat testitulokset on toukokuulta 2010. EuroTestin turvallisuuteen liittyvät osat noudattavat Euro NCAP:n määrittelemiä kriteereitä. Euro NCAP on muun muassa eri maiden liikenneministeriöiden ja autoilijoiden etujärjestöjen ylläpitämä ohjelma, jonka tekemät törmäystestit antavat kuluttajille puolueetonta ja vertailukelpoista tietoa turvallisuudesta tieliikenteessä. Euro NCAP on nykyisin ainoa yhteismitallinen törmäystesti, joka hyväksytään Euroopan lisäksi Yhdysvalloissa, Australiassa ja Aasiassa.  

ADAC Saksalainen ADAC myös testaa puolueettomasti lasten turvaistuimia ja heidän testituloksensa löytää ADACin omilta sivuilta.

NHTSA Amerikkalainen NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) tekee sikäläisillä  markkinoilla myytäville turvaistuimille törmäystestejä ja näiden testien tulokset löytyvät myös netistä NHTSA:n sivuilta.

IIHS Myöskin yhdysvaltalainen IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) tekee pääasiassa autojen törmäystestausta, mutta se on turvaistuimista testannut ainakin turvavyöistuimia. Nämä testitulokset voi katsoa IIHS:n sivustolta.

Paitsi istuimien turvallisuutta kolaritilanteissa, niin myös käyttöominaisuuksia ovat monet tahot testailleet ja tällaisten testien tulokset kiinnostavat varmasti monia turvaistuinta hankkimassa olevia. Mm. lapsen viihtyvyys istuimessa ja istuimen asennuksen helppous kun ovat tärkeitä tekijöitä autoilevan perheen arjen sujuvuudessa. Perheen auto/autot voivat myöskin asettaa lisävaatimuksia turvaistuimelle ja käyttötesteistä ja käyttökokemuksista voi näissä tilanteissa olla hyötyä. Lapsimatkustaa.fi -sivuston arvostelut -osiosta löydät tietoa siitä millaisiksi muut vanhemmat ovat käytössä kokeneet eri turvaistuimet. Jos sinulla on jo omakohtaista kokemusta jostain turvalaitteesta, niin käythän jättämässä oman arvostelusi ja autat näin muita vanhempia löytämään heille parhaan turvaistuinvaihtoehdon.

Seuraavassa linkkejä muihin turvallisuus ja käyttötesteihin:

♦ Itävallassa turvaistuimet testaa mm. ÖAMTC (Österreichischer Automobil-, Motorrad- und Touring Club) ja heidän sivuiltaan http://www.oeamtc.at/netautor/pages/channel/pages/1100118.php löytyy testituloksia.

♦ Autoliiton jäsenet voivat tutustua turvakaukaloiden käyttötestiin Autoliiton omilla internetsivuilla.

♦ Sveitsiläisen TCS:n (Touring Club Scheweiz) sivuilta löytyy useampikin eri turvaistuimiin liittyvä testi (. Osassa on testattu itse istuimia ja yhdessä lasten mahdollisia sijoitteluja eri automalleissa. Käy tutustumassa näihin osoitteessa http://www.tcs.ch/main/de/home/auto_moto/tests/kindersitze.html

♦ Ruotsalainen Bäst-i-Test.se on tehnyt oman tutkimuksensa 6 eri turvaistuimen käytettävyydestä. Nämä tulokset löytyvät osoitteesta http://www.bäst-i-test.se/Bilbarnstol

♦ Norjalainen Forbrukerrådet on julkaissut useitakin turvaistuintestejä ja näihin voi tutustua heidän sivuillaan osoitteessa http://forbrukerportalen.no/Tester/2010/bilbarneseter_mai_2010. Uusin on toukokuulta 2010.

♦ Ruotsalainen yritys Smartson testaa monenlaisia tuotteita ja on säännöllisesti tehnyt myös turvaistuintestejä. Smartsonin sivulta löytyy ainakin seuraavat tehdyt testit:

Smartsonin turvakaukalotesti 6/2010 http://www.smartson.se/test/familj-fritid/barn/guide_-_10_babyskydd.html

Smartsonin turvakaukalotesti 11/2009 http://www.smartson.se/test/guide-10-babyskydd-2009.htm

Smartsonin turvaistuintesti 9/2009 http://www.smartson.se/test/guide-9-bilbarnstolar-2009.htm

Smartsonin turvakaukalotesti 11/2008 http://www.smartson.se/test/barn/guide-av-10-babyskydd-2008.htm

Smartsonin testi selkämenosuuntaan asennettaville istuimille 8/2007 http://www.smartson.se/test/barn/bilbarnstolar-stora-starka-och-sakra.htm

♦ Ruotsalainen NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande) haluaa osaltaan  parantaa liikenneturvallisuutta ja on myös testannut lasten turvaistuimia. Heidän testistään löytyy tietoa myös uuden Plus Testin vaatimukset täyttävistä turvaistuimista. http://www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp

♦ ConsumerReports.orgin tekemän turvaistuintestin voi ostaa osoitteesta http://www.consumerreports.org/cro/babies-kids/baby-toddler/car-seats/infant-car-seat-ratings/ratings-overview.htm

♦ Saksalaisen Auto Zeitungin turvaistuintesti (2009) on osoitteessa http://www.autozeitung.de/sicherheit/kindersitztest

♦ Ruotsalaisen Motormännen -lehden testi (2009) http://www.motormannen.se/mm1/site/05_Medlem/tidningen_motor/Krocktest/krocktest_barnstolar/

♦ Moottori -lehden turvaistuinten käyttötesti (11/2008) http://plaza.fi/moottori/turvaistuimet/tuhansia-kiinnityksia-kayttotestissa-viisi-turvaistuinta

♦ Ruotsalaisen TestFaktan testi (6/2006) http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=5969

♦ Tuulilasi -lehden testi turvaistuinten asentamisesta (4/2006) http://www.tuulilasi.fi/artikkelit/lasten-turvavalineet-ja-suosikkiautot