Etusivu > Artikkelit > Isofix Travel System Top Tether Mita Ihmetta

Isofix, Travel System, Top Tether - Mitä ihmettä?

 

Lastentarvikkeita ensi kertaa ostamassa oleva tuleva vanhempi törmää moniin sellaisiin tarvikkeisiin ja termeihin, joista ei ole koskaan ennen kuullutkaan. Lastenistuinta hankkimassa olevan pitäisi muun muassa tietää haluaako, että istuimessa on isofix kiinnitys tai olisiko käyttöä travel systemille. Tässä pieni turvaistuinsanasto.

ISOFIX

ISOFIX on yksi tapa asentaa turvaistuin autoon. Se on kansainvälisesti standardoitu kiinnitysjärjestelmä turvaistuimen turvalliseen kiinnittämiseen. ISOFIX-kiinnitystekniikka vähentää asennusvirheitä ja parantaa lapsen turvallisuutta, kun turvaistuin on kiinnitetty autoon kiinteällä liitoksella. Eurooppalaisten säännösten mukaan 2/2006 lähtien kaikissa uusissa automalleissa on pitänyt olla ISOFIX-kiinnityspisteet. 

TOP TETHER

Ylimääräinen kiinnitysvyö, jolla turvaistuin voidaan ankkuroida myös yläosasta autoon  rakenteisiin kiinni. Top Tether vakauttaa istuinta törmäystilanteessa ja vähentää näin päähän ja niskaan kohdistuvaa kuormitusta. Top Tether soveltuu käytettäväksi kasvot menosuuntaan asennettavissa istuimissa sekä muutamassa selkä menosuuntaan asennettavassa mallissa. Tarkista aina Top Tetherin soveltuvuus omaan istuimeesi.

TRAVEL SYSTEM

Travel Systemillä tarkoitetaan mahdollisuutta liittää turvaistuin (lähinnä turvakaukalo) suoraan tai adapterin eli sovittimen avulla lastenvaunuihin tai – rattaisiin. Tietty turvakaukalo sopii vain tietynmallisiin vaunuihin/rattaisiin. Tarkista istuimen ja rattaiden yhteensopivuus ennen ostopäätöstä.

JALUSTA/ALUSTA/TELAKKA

Jalustalla tarkoitetaan laitetta, joka kiinnitetään turvavöillä tai Isofixillä autoon ja itse istuin kiinnitetään sitten jalustaan. Turvaistuin kiinnittyy jalustaan helppokäyttöisellä mekanismilla. Jalustan etuna on istuimen tukevampi kiinnitys autoon sekä pienempi mahdollisuus istuimen virheasennukseen, kun istuinta ei tarvitse joka matkustuskerta kiinnittää uudelleen autoon turvavöin.

TUKIJALKA

Useissa turvaistuimissa tai niiden jalustoissa on lisätukea ja vakautta antamassa säädettävä tukijalka, joka asetetaan auton lattiaa vasten.

PIENENNIN

Pienentimellä tarkoitetaan joidenkin istuimien mukana tulevia erityisiä pehmusteita ja tukia, joilla istuimen saa paremmin lapselle sopivaksi. Lapsen tulee kuitenkin täyttää istuimelle asetetut paino- ja ikävaatimukset eikä pienentimillä voi näitä alentaa.

2-PISTEVYÖ

Turvavyö, jossa on kaksi kiinnityskohtaa. 2-pisteturvavyötä kutsutaan myös lantioturvavyöksi, koska se kulkee matkustajan lantion yli.

3-PISTEVYÖ

3-pistevyö on kiinni kolmesta pisteestä ja auton 3-pisteturvavyö kulkee lantion lisäksi rintakehän yli ja kiinnittyy toisen olkapään yläpuolelle. Turvaistuimissa kolmipistevyön kiinnityskohdat ovat molempien olkapäiden yläpuolella ja lapsen haaravälissä.

5-PISTEVYÖ

5-pistevyössä on viisi kiinnityskohtaa. Turvaistuimissa vyö on kiinni molempien olkapäiden yläpuolelta, lantion kummaltakin sivulta sekä jalkojen välistä.

TURVAPALKKI/TURVATYYNY

Turvapalkki, josta käytetään myös nimitystä istuimen turvatyyny, on vaihtoehtoinen tapa valjaille kiinnittää lapsi turvaistuimeen. Turvapalkki/turvatyyny mahdollistaa lapsen olkapäiden liikkumisen mukana törmäystilanteessa ja estää näin whiplashin eli niskan retkahdusvamman, joka on yleisin ja vaikeasti hoidettava vamma, joka etutörmäyksissä usein aiheutuu etenkin nuoremmille kasvot menosuuntaan matkustaville lapsille.

UNIVERSAALI

Universaali turvavaruste sopii kaikille kolmipistevyöllä varustetuille istuinpaikoille autossa.

SEMIUNIVERSAALI

Semiuniversaalin turvalaitteen asentaminen autoon vaatii istuinvalmistajan hyväksynnän.